De kerntemperatuur per vleessoort op een rijtje!
- Geplaatst op
Naarmate je langer een degelijke barbecue in je bezit hebt, ga je merken dat je op steeds meer dingen gaat letten tijdens het barbecueën. De kwaliteit van het vlees wordt steeds beter, het aansteken gaat gemakkelijker en ook de kerntemperatuur houd je steeds nauwlettender in de gaten. Het woord zegt het eigenlijk al, maar de kerntemperatuur is de temperatuur die voelbaar is in het middelste gedeelte van het vlees. Zodra deze op een bepaald level ligt, smaakt het vlees op zijn best.
Om die reden kun je er maar beter voor zorgen dat je precies weet wat de kerntemperatuur per vleessoort is. Om die reden zet Campingazonderdelen.nl de kerntemperatuur per vleessoort op een rijtje voor je.
Kerntemperatuur zalm
Laten we beginnen met het neusje…., nee, de kerntemperatuur van zalm. Om safe te zitten bij dit roze stukje genot, kun je maar beter kiezen voor een wat lagere kerntemperatuur. Houd je ongeveer 50 graden celsius aan, dan zit je goed. Het risico bij een te hoge kerntemperatuur is namelijk dat het vlees wat droog wordt en dit komt de smaak niet ten goede.
Kerntemperatuur biefstuk
Een biefstuk van de barbecue: die slaat niemand graag over. Maar misschien wel als de kerntemperatuur van de biefstuk niet goed op orde is. 48 tot 50 graden is voor de liefhebbers van rare, 51 tot 53 graden voor de medium-rare aanbidders, 54 tot 57 graden voor een biefstuk die medium is gebakken en 63 graden voor een well-done exemplaar.
Kerntemperatuur kip
Om op zoek te gaan naar de juiste kerntemperatuur voor kip, dien je wat meer aan de knoppen te gaan draaien. Gevogelte als kip is het lekkerst als je 70 à 72 graden aanhoudt. Het heeft dan een lekkere sappige structuur.
Kerntemperatuur varkensrollade
De kerntemperatuur van varkensrollade mag evenmin ontbreken in deze opsomming. Vanzelfsprekend hangt de kerntemperatuur van varkensrollade ook samen met de mate van gaarheid die je het liefste hebt, maar 65 graden is een mooi streven.
Kerntemperatuur rosbief
We eindigen deze opsomming met de kerntemperatuur van rosbief, nog zo’n stukje vlees dat regelmatig zijn Waterloo vindt op de barbecue. Al dien je wel eerst wat voorbereidingen te treffen, want het dient eerst een poosje in een voorverwarmde oven te liggen. De finishing touch vindt onder het deksel van jouw barbecue plaats. De kerntemperatuur moet dan zo rond de 48 graden liggen.